A kövekről

Több mint 3000 különböző ásványi anyagot ismerünk, de drágakövekként és féldrágakövekként csak körülbelül 50 darabot jelölhetünk meg belőlük.

Az értékes köveket ékszerekben és más dísztárgyakban használják.

A drágakő (értékkő) tehát egy olyan ásvány, amelyet jellegzetes, rendkívüli szépség jellemez. Nagyon fontos a színe, különösen a szín tisztasága és telítettsége. Ezenkívül elég keménynek és tartósnak kell lennie ahhoz, hogy hosszú ideig használható legyen anélkül, hogy megkarcolódna vagy más módon megsérülne. Végül ritkán szabad előfordulnia, mert a ritkaság is garantálja magas értékét. Néhány ásványi anyag az egész világon megtalálható, mások sokkal ritkábbak.

Nem csak egy gyönyörű kő, hanem amulett is!

A természetes kövek gyógyhatásukról ismertek, és az ősi időkben amulettként és gyógymódként használták a test és a lélek gyógyítására.

Kiválaszthatja a megfelelőt a csillagjegye szerint, vagy annak a területnek megfelelően, ahol értékelné az adott kő segítségét, esetleg a természet erejére is hagyhatja, hogy a kő válassza ki önt... Azt mondják, hogy mindenkinek tudnak segíteni, aki megtalálja a hozzájuk vezető utat.

A drágakövek és féldrágakövek a föld ajándékai.

Mindegyiküknek sajátos jelentése és hatása van. Az asztrológia drágaköveket rendel az egyes csillagjegyekhez, amelyek képesek befolyásolni őket, és gyógyító hatásúak is.

A Kos a Tűz csillagjegye, amelyet a Mars ural, és a születési kövei a rubin és a gyémánt.
A Bika a Föld csillagjegye, amelyet a Vénusz ural, és a születési kövei a smaragd és a topáz.
Az Ikrek a levegő csillagjegye, amelyet a Merkúr ural, és a születési kövei a turmalin és az achát.
A Rák a Víz csillagjegye, amelyet a Hold ural, és a születési "kövei" a holdkő és az igazgyöngy.
Az Oroszlán a Tűz csillagjegye, amelyet a Nap ural, és a születési kövei a tigrisszem vagy macskaszem és a rubin.
A Szűz a Föld csillagjegye, amelyet a Merkúr ural, és a születési kövei a peridot/olivin és a sardonyx.
A Mérleg a Levegő csillagjegye, amelyet a Vénusz ural, és a születési kövei a zafír és opál.
A Skorpió a Víz csillagjegye, a Mars és a Plútó uralja, és a születési kövei a topáz és a malachit.
A Nyilas a Tűz csillagjegye, amelyet a Jupiter ural, és a születési kövei a topáz és a türkiz.
A Bak a Föld csillagjegye, amelyet a Szaturnusz ural, és a születési kövei a gagát és az ónix.
A Vízöntő a Levegő csillagjegye, a Szaturnusz és az Urán uralja, a születési kövei pedig az akvamarin és az ametiszt.
A Halak a Víz csillagjegye, a Jupiter és a Neptunusz uralja, a születési kövei a holdkő és az ametiszt.

A drágaköveket három kategóriába sorolják.

1/ Gyémánt - kiváltságos helyzetben van a drágakövek és a saját minősítési rendszere között.

2/ Rubin, smaragd, zafír - a legdrágább és legritkább színű drágakövek, amelyeket a gyémántokkal és gyöngyökkel együtt általában minden koronázási ékszerben megtalálhat.

3/ Egyéb drágakövek - drágakövek (alexandrit, spinell, drága opál és ezekkel egyenértékű kövek), féldrágakövek (demantoid, akvamarin, ametiszt, rubellit, krizolit, topáz, cirkónium, krómdiopszid, uvarovit, pirop, almandin és néhány átlátszatlan kő, pl. a türkiz) és díszkövek (füstkvarc, kristály, borostyán, malachit, lazurkő, achát, közönséges opál, jáspis és mások).

Szintetikus kövek - laboratóriumokban létrehozott kövek.

A szintetikus kő a laboratóriumban született, ugyan nem az anyatermészet hozta létre, de kémiai összetétele, optikai és fizikai tulajdonságai szinte megegyeznek a természetes kővel. A szintetikus drágaköveket már a 19. század végén elkezdték gyártani. Az első siker egy mesterséges rubin létrehozása volt, amelyet akár fazettákba is lehetett csiszolni. Az ékszerek gyártása mellett a szintetikus drágakövek megtalálhatók a mikroelektronikában, a lézertechnikában stb is. A szintetikusan létrehozott drágakő lényegesen olcsóbb és megfizethetőbb, mint az összehasonlítható paraméterekkel rendelkező természetes testvére. Mivel a természetes drágakő könnyen felcserélhető a laboratóriumában létrehozott változatával, a szintetikus drágakövek értékesítésére szigorú szabályok vonatkoznak. Az ékszeriparban a szintetikus drágaköveket a 20. század elején kezdték el szélesebb körben használni, a szecessziós art deco ékszerek (elsősorban szintetikus zafírok) létrehozásában.

Az ékszerek drágaköveiről:

Az általunk kínált ékszerekben többféle drágakövet és édesvízi gyöngyöket is talál:

Achát - állítólag erősíti a szülők és a gyerekek közötti szeretetet. Ráadásul az achát gyógyítja az érzelmeket és szabályozza az érzelmi ingadozásokat - a féltékenységet és az irigységet. Felfedi az igazságot, segít elfogadni a valóságot. Erősíti a testünk és a Föld közötti kapcsolatot.

Akvamarin - szimbolizálja a bátorságot, megnyugtatja az elmét, enyhíti az agressziót, bátorságra ösztönöz bennünket. Elűzi a félelmet, a szorongást és a stresszt. Tisztítja a gondolatainkat, támogat bennünket a belső szabadság érzetében és növeli az intuíciós képességünket.

Amazonit - csodálatra méltó szűrési képességgel rendelkezik, blokkolja a geopatogén zónákat, véd az elektromágneses szennyezéssel szemben is. Rendkívül nyugtató kő. Eltávolítja a negatív energiát és a haragot.

Ametiszt - állítólag az egyik legerősebb kő, amely pozitívan befolyásolhatja az ember számos testi és lelki funkcióját. Az ametiszt a lila különféle árnyalatainak köve, amelyek a legsötétebbtől a legvilágosabbig terjednek. Azt mondják, hogy érzelmi, mentális és spirituális szinten számos hatással van az emberre. Növeli a motivációt, a koncentrációt, a figyelmet és az összpontosítást, ezáltal javítja a tanulási képességet és a memóriát.

Aventurin - bátorságot, optimizmust és az új barátok megismerésének képességét adja. Segít együttérezni más emberekkel, elősegíti az együttérzést, a kitartást.

Berill - megtanít arra, hogyan kell csak azt csinálni, amire valóban szüksége van. Segít kezelni az élet stresszhelyzeteit és elvetni a felesleges terheket. Lehetővé teszi számunkra, hogy megszabaduljunk a túlzott elmélkedéstől és a felesleges gondoktól, megszabaduljunk az izgatottságtól, a zavartságtól és csökkentsük a túlzott irritációt.

Citrin - Régebben azt hitték, hogy a citrin képes megvédeni a kígyóméregtől és minden negatív gondolattól. Depresszióra hajlamos embereket gyógyítottak vele. A citrin hosszú évek óta a gazdagsághoz kapcsolódik, és gyakran a siker kövének nevezik. Vonzza a pénzt, a bőséget, a sikert és garantálja a jólétet. Ezért állítólag mindenki számára alkalmas, aki vállalkozást indít. A citrin ösztönzi a kreativitást és motivációt ad. Serkenti a mentális funkciókat és erősíti az értelmet. Növeli az önbizalmat, az önbecsülést és növeli a biztonságérzetet.

Gyémánt - átlátszó szénkristály. A Mohs-keménységi skála szerint a legnagyobb, 10-es keménységgel rendelkezik, ami a legnehezebb természetes anyagok közé sorolja. Állítólag ő a szellem őre, és segít abban, hogy tisztábban és függetlenebben gondolkodjunk. Azt mondják, hogy a párkapcsolatban megértést, toleranciát és hosszú szerelmet nyújt. Megszabadít minket a szorongástól, a depressziótól, a kapzsiságtól és a kishitűségtől. Egyensúlyt, függetlenséget, önbecsülést ad, megtisztítja és segíti az irigység kontrollálását. Kiváltságos helyzete van a drágakövek között, és ősidők óta különböző mítoszok és legendák övezik. Csiszolt formájában – briliánsként - a gyémánt a legdrágább drágakő. A gyémántról azt mondják, hogy támogatja a logikus gondolkodást, és arra kényszerít minket, hogy keressük az élet helyes útját és kitartást ad, hogy ezt kövessük. Segít tanulni a vereségből. Tiszteletet és megbecsülést hoz. Az ókorban az emberek azt hitték, hogy a gyémánt védelmet nyújt a mérgezés ellen és meg tudja gyógyítani őket.

Flourit - a zsenik köve, nagy erővel felruházva. Tágítja a felfogásunkat, segít az energiák érzékelésében és megértésében, hatása alatt az intuitív tudás világossá, érthetővé és logikussá válik. Hatékony orvosságként szolgál az élet minden zavara ellen.

Gránát - erős regeneráló hatású kő. Ez a tűz, a szenvedély, de az átalakulás és a szív tisztaságának köve is. Életadó energiát ad, az ismeretlen megismerésének vágyát, és ösztönzi a szeretetet és az odaadást. A gránát elősegíti az erős kapcsolatokat, a mások iránti érdeklődést, kiegyensúlyozza a szexuális vágyat és kijavíthatja az érzelmi diszharmóniát. Hozzájárul az erők helyreállításához. Hasznos válság idején. Állítólag elsősorban reménytelennek tűnő helyzetekben segít.

Hematit - Egyiptomban természetes hematitot viseltek amulettként az egészség védelme érdekében. A vérképzésre gyakorolt pozitív hatásokat neki tulajdonítják. Bátorságot ad viselőjének, békét, nyugalmat és elégedettséget hoz.

Howlit - megnyugtatja az elmét és remekül működik, ha elalszik vagy meditál. Lehetővé teszi a nyugodt és racionális kommunikációt. Ez egy kő, amely erősíti az emlékezetet, és ugyanakkor felkelti a tudás iránti vágyat.

Kalcedon - békét hoz az embernek. Ez növeli annak jóindulatát, aki viseli. Nagylelkűséget és kedvességet ad. A negatív energiákat is képes elnyelni, és a szomorúságot örömmé változtatni, megkönnyítve ezzel a napot azok számára, akik nehéz időket élnek meg. Elnyeli a negatív gondolatokat, érzelmeket és taszítja a rossz álmokat is. A kalcedon belső stabilitást biztosít, és hatékonyan harmonizálja a testet, a szellemet és az érzelmeket. 

Krizopráz - állítólag érzelmeket kelt, reményt nyújt, megnyugtat, örömet, élvezetet, sikert hoz egy új vállalkozásban, vonzza a pénzt, a barátokat, eltávolítja a függőséget, az önzést, a feszültséget és a stresszt. Segít elfogadni önmagát, megbocsátani, egyensúlyt teremt az álmok és a valóság között.

Jadeit - egy védelmező kő, amely boldogságot, örömet, békét és bátorságot hoz az életbe. Békés alvást és szép álmokat hoz, ugyanakkor felszabadítja az érzelmeket, különösen az ingerültséget, a haragot és a dühöt. Bátorságot ad, hogy felfedje a valódi énjét.

Jáspis - egy kő, amelyet "minden kő anyjának" neveznek. Együttérzést és vágyat ébreszt a jó iránt, ezáltal jobb emberré téve bennünket. Bölcsességet, kreativitást és türelmet közvetít, élénkítő, tisztító és védő energiát sugároz.

Karneol - ezt a követ már az ókori Egyiptomban ismerték. Az egyiptomiak úgy vélték, hogy ez egy kő, amely vitalitást kölcsönöz viselőjének. A karneolt a feltámadás kövének tekintették, ezért helyezték a sírokba. A középkorban az emberek karneolt használtak a villámok, a rémálmok elleni védelemre, és gondolatolvasás ellen védekeztek vele. A karneolról azt mondják, hogy ez egy nagyon erőteljes kő, amely az ember életét az igazi lényeg és jelentés felé terelheti. Segít megtalálni a saját útját az életben. Új ajtókat nyit, és segít megvalósítani az emberi álmokat. Ez a motiváció és a bátorság köve.

Korall – eddig körübelül 6000 korallfaj ismert. A kelták különösen a vörös és a rózsaszín korallokat imádták, és hagyományaik szerint nagyon erős védelmező kő volt. A korall növeli az intuíciót és elősegíti a kitűzött célok elérését, kiváló eszköz az energia és a vitalitás növelésére.

Kvarc - évezredek óta erőteljes és védelmező kőnek számít. Azt mondják, hogy azok, akik viselik, tudják, hogyan találják meg magukban az igazságot, hogy becsületesebbek és igazmondóbbak legyenek. A kvarcról azt mondják, hogy elnyeli, tárolja, felszabadítja és szabályozza az energiát.

Kristály - szimbolizálja a Föld fényét, annak tisztító és gyógyító energiáját. Katalizátorként működik, amely felgyorsítja az energiacserét, miközben a negatívat elnyeli és a pozitívat feltölti. A kristály állítólag pozitív energiával, vitalitással és erővel tölti fel a testet.

Hegyi kristály - tiszta sugárzó energiával rendelkezik, amely állítólag megvilágítja a környezetet és a viselője körüli energiamezőt. A színek teljes spektrumát tartalmazza, és egyetemes pozitív hatást gyakorol az emberi testre. Gyakran használják a feng shui tér javítására és a negatív hatások elleni személyes védelemre. Állítólag segít megtisztítani a gondolatokat és jó energiát szolgáltat.

Kunzit - Felébreszti a szerelemhez vezető gondolatokat, békét sugároz és növeli az alkotói képességeket. Ez egy védelmező kő, amely képes gondoskodni mind az egyénről, mind az egész környezetről. Mindent negatív dolgot eloszlat. Hatalma van az ész, az intuíció és az ihlet összekapcsolására.

Labradorit - támogatja az intuíció fejlődését, eltávolítja a negatív energiákat, segít legyőzni a félelmet, a bizonytalanságot, a depressziót, a stresszt, új gondolatokat hoz fel, megnyugtatja a túlságosan pörgő elmét, megtöri az illúziókat és a probléma gyökeréig hatol. Erősíti az önmagában vetett hitet, erőt, kitartást hoz. A labradorit az átalakulás köve, és nagyon hasznos nagy életváltozások és szakaszok idején.

Lápisz lazuli - ennek a kőnek a gyönyörű királykék színe a belső mélységet és a belső harmónia legmagasabb fényét jelképezi. Felébreszti bennünk a szeretetet, az érzékenységet, a befogadóképességet, a szépség érzékelését. A lápisz lazuli állítólag a biztonság és a bizonyosság érzetét nyújtja. A lápisz lazuliról azt mondják, hogy ez a barátság köve. Elősegíti az összhangot az emberi kapcsolatokban. És állítólag képes elűzni a szerencsétlenséget.

Lávakő - egy erős védelmező amulett, amelyet a gyógyításnak és a felépülésnek szentelnek. Pozitív energiát hoz, és levezeti a negatív energiát.

Magnezit - a tisztaság köve, erősíti akaratunkat és segít megszabadulni a különféle függőségektől. Energiaforrásként működik, ösztönzi a szerelmet, türelemre, őszinteségre és egyszerűségre ösztönöz az életben.

Malachit - az egyik olyan kő, amely az ön élete, de az ő élete során is egyfajta tapasztalatot szerez, amely javítja a teljesítményét. A malachit annyiban érdekes, hogy holisztikusan gyógyít. Ez azt jelenti, hogy egyszerre hat fizikai, érzelmi, értelmi és szellemi szinten. Ez egy nem túl nagy kő, ezért megvédheti az egész személyiségét. Nagyon könnyen elnyeli a negatív energiát és az általános egészségi állapotunkat befolyásoló szennyező anyagokat. Megnyitja a szívet, szerelmet, egyensúlyt és harmóniát hoz.

Holdkő - megteremti az érzelmi egyensúlyt. Segít megbirkózni a változással. Ugyanakkor a kívánság és a remény köve. Védelmező kőként használják hosszú utak során. A holdkő alkalmas nőknek: állítólag enyhíti a stresszt, az érzelmi feszültséget és az érzelmi ingadozásokat. Támogatja az érzést, az intuíciót és az érzelmességet. Jelentősen javítja érzékelésünket.

Ónix - egy kő, amely erőt ad. Támogatást nyújt nehéz vagy zavaros helyzetekben, valamint az extrém érzelmi vagy fizikai stressz időszakaiban is. Azt mondják, hogy emlékeket őriz mindarról, amit viselője megtapasztalt. Az ónix felbecsülhetetlen ajándékot ad a megfontolt döntések meghozatalához.

Opál – védelmező kőként működik. Ösztönzi az eredeti és dinamikus alkotó erőket. Az opál erősíti az élni akarást, támogatja a kitűzött célok megvalósulását. Növeli az intuíciót, harmóniát és boldogságot hoz. Világosságot és spontán döntéshozatalt hoz az életbe. A szerelemmel, a szenvedéllyel, a vággyal és erotikával is összekapcsolják, erősíti az érzéseket és ellazítja a gátlásokat.

Peridot - segít minden helyzetet részletesen átlátni, és elmélyíti felfogásunkat. Ez segít növekedni. Örömet okoz és ezáltal enyhíti a szomorúság, a bűntudat vagy a sértett önelégültség érzését.

A gyöngy - tenyésztett gyöngy és gyöngyház - nemcsak kerek formájával, hanem fényességével és változékonyságával is szimbolizálja a nőiességet. Fejlesztik bennünk a szépségre és a tökéletességre, a szeretetre és a harmóniára való törekvés érzését. Védenek minket a balesetek és balszerencsék ellen.

Rodonit - a boldogság, az öröm és a szerelem köve. Toleranciához, türelemhez és megbocsátáshoz vezet. Bátorságot ad, enyhíti a lámpalázat és az idegességet. A mentális egyensúly érzését kelti.

Szintetikus rubin - a természetes rubin a világ legritkább drágakövei közé tartozik. A név a latin rubeus – vörös szóból származik. A galambvér kövének nevezték. Ősidők óta értékes és tisztelt drágakő volt, és hasonlóan, mint egy gyémánt, a királyi kincsek része volt. A fenség és a méltóság szimbóluma. Indiában a maharadzsák a homlokukon viselték, az erő és a szeretet jelképeként.

Rutil - erősíti az energiaátadást, száműzi a reménytelenséget, a félelmet, az enyhe depressziót és megnyugtatja az alvást. Elősegíti a kitartást és a függetlenséget is.

Rózsakvarc - ezt a gyengéd követ az ókortól kezdve a barátság és a szeretet köveként tisztelték és viselték. Erősíti a hűséget és segít megtalálni a boldogságot a szerelemben. Finom rózsaszín tónusaival felébreszti a gyengédséget, a mértékletességet, a megértést és a szerelmet.

Szodalit - a kék kövek közül a legerősebb. Segít a munkára koncentrálni, elérni a kitűzött célokat, és javítja a memóriát is.

Spinell - a természetes spinell az legszebb vörös drágakövek közé tartozik. Könnyen összekeverhető egy rubinnal. A piros mellett kék és fekete változatban és azok árnyalataiban is előfordul. A középkorban erőteljes védelmező kőnek számított, amely erősíteni tudta az önbizalmat. Indiában a "világ közepe" kőjének számított.

Tigrisszem – védelmező kő. Védelmet nyújt a megrontás ellen, magabiztosságot és bátorságot ad, segít megtalálni, amit keresünk, és biztonságérzetet ad nekünk.

Turmalin – védelmező kő. A viselő javára működik, és örömet okoz neki. Eltávolítja a stresszt és a félelmet, energiával tölt fel. A fekete turmalin rendkívül erős védőhatással bír, és megfoszt bennünket a negatív energiáktól.

Türkiz - régebben gyakran jelentek meg a nyergekben a lovak és a lovasok védelmező kőjeként. Egyiptomban jól ismerték a türkizt, és az élet kövének nevezték. Az ókori tibetiek az egész életük során magukkal vitték a türkizt, és gyakran fizettek vele. Tibetben a türkiz még értékesebb volt, mint az arany. A kő neve a francia "turquois" szóból származik, ami törököt jelent. Az első Európába behozott türkiz éppen Törökországból származik. A türkiz visszaveri a negatív energiát, és tisztítási kőnek számít. Segít legyőzni a depressziót és a szomorúság érzését.

Szintetikus zafír - a természetes zafírt a középkorban a legmagasabb szellemi értékű kőnek tekintették. A sötétkék zafír a 6. század óta a bíborosok gyűrűit díszíti, hogy segítsenek tisztázni az értelmet, megtisztítani a szívet és megerősíteni a hitet.

Köbös cirkónia - nem szabad összetéveszteni a természetes cirkóniával. A köbös cirkónia mesterségesen előállított kő, kémiailag cirkónium-dioxid ZrO2, keménysége eléri a 8,5-öt a Mohs-skálán (hasonló keménységű például a smaragd vagy a rubin), és a törésmutatója 1,93-1,98. (Összehasonlításképpen: az igazi gyémánt a legnehezebb ásványi anyag, a legnagyobb, 10-es keménységgel rendelkezik, a fénytörésmutatója pedig 2,42.) A cirkónia úgy néz ki, mint a gyémánt, kevésbé ragyog, és a gyémánttal ellentétben a felülete megkarcolódhat. És 75%-kal nehezebb, mint az azonos méretű gyémánt. Úgy tartják, hogy ez a legjobban megalkotott alternatívája a gyémántnak.