Gyakori kérdések

objednávky     dorucenie-platba     vratenie-vymena-reklamacie     o-sperkoch     o-hodinkach

Megrendelések

A vásárláshoz szükséges a regisztráció?

A vásárláshoz szükséges a regisztráció?

A webáruházunkban történő vásárláshoz regisztráció nem szükséges. Ez azonban számos előnnyel jár, és egyszerűsíti a vásárlást.

Rendelnek nekem egy adott márkán belül kínálaton kívüli ékszermodellt is?

Rendelnek nekem egy adott márkán belül kínálaton kívüli ékszermodellt is?

Minden márkás ékszer, amelyet kínálunk, megtalálható az oldalunkon. Bizonyos esetekben azonban lehetőség van egy másik modell megrendelésére is. Ez a márkától és az adott ékszertől függ. További információkért vegye fel velünk a kapcsolatot az info@szofia.hu e-mail címen.

Mit tegyek, ha nem kaptam visszaigazoló e-mailt a megrendelésről?

Mit tegyek, ha nem kaptam visszaigazoló e-mailt a megrendelésről?

Néhány postafiók az automatikus levelet a SPAM-be irányítja át. Ha a visszaigazoló e-mail nem érkezett meg a megrendelés után, ellenőrizze a SPAM és a Promóciók mappát. Ha még két óra elteltével sem kap tőlünk e-mailt, vegye fel velünk a kapcsolatot az Infovonalon a +36212525225 telefonszámon vagy az info@szofia.hu e-mail címen.

Megváltoztathatom a már leadott megrendelést?

Megváltoztathatom a már leadott megrendelést?

Ha módosítani szeretné a megrendelést, adjon le egy új megrendelést, és írja a hozzá tartozó megjegyzésbe, hogy az XY számmal jelölt előző megrendelést törölni kívánja. A megrendelés megváltoztatására vagy törlésére vonatkozó kéréssel fordulhat az Infovonalhoz a +36212525225 telefonszámon vagy írjon nekünk az info@szofia.hu címre.

Hova telefonálhatok, ha problémám van a megrendelés leadásával?

Hova telefonálhatok, ha problémám van a megrendelés leadásával?

Rendeléskor felmerülő problémák és bizonytalanságok esetén hívja az Infovonalat a +36212525225 telefonszámon, amely munkanapokon 8:00 és 16:00 óra között magyar nyelven érhető el, vagy hívja a +421903 93 93 93 telefonszámot munkanapokon 16:00 és 21:00 óra között, valamint hétvégén 08:00 és 21:00 között, ami angol nyelven érhető el. Közvetlenül kolléganőinkkel fog beszélni, akik válaszolnak a kérdéseire, segítenek a megrendelésben, vagy egyenesen létrehozzák önnek a megrendelést. A megrendelést e-mailben is elküldheti az info@szofia.hu címre.

A megrendelés része az ajándékcsomagolás is?

A megrendelés része az ajándékcsomagolás is?

A SOFIA webáruházban vásárolt összes ékszert eredeti csomagolásban szállítjuk. Alapértelmezés szerint egy megrendelést egy ajándéknak veszünk. Ha azonban egynél több olyan ajándékot rendel, amelyeket külön szeretne becsomagoltatni, kérjük, a megrendelés leadásakor tüntesse fel ezt a megjegyzésben. A csomagolás ingyen van.

Hogyan érvényesíthetem a kedvezménykódot?

Hogyan érvényesíthetem a kedvezménykódot?

A kedvezménykódot közvetlenül a kosárban érvényesítheti a megrendelés során. Írja be a kódot a Kedvezményes kupon mezőbe, és nyomja meg az Alkalmaz gombot. A kód beírásakor ügyeljen arra, hogy megkülönböztesse az O betűt és a 0 számot.

Lemondhatom a megrendelést?

Lemondhatom a megrendelést?

A megrendelés törlésével kapcsolatban kerresen minket az Infovonalon a +36212525225 telefonszámon vagy az info@szofia.hu e-mail címen.

Kézbesítés és fizetés

Mennyibe kerül a kiszállítás?

Mennyibe kerül a kiszállítás?

Szállítási és fizetési díjak:

 • 10 000 Ft felett történő vásárlás esetén a szállítás ingyenes
 • 9 999 Ft-ig terjedő vásárlások esetén a szállítási költség 1050 Ft (Csomagpont) vagy 1 500 Ft (DPD futárszolgálat)
 • Utánvétes fizetés esetén 490 Ft kerül felszámolásra
 • A bankkártyával történő fizetés ingyenes
 • A banki átutalással történő fizetés esetén a bank kezelési költséget számol fel
Hogyan tudok fizetni a megrendelésért?

Hogyan tudok fizetni a megrendelésért?

Fizetés módja:

 • utánvéttel - fizetés közvetlenül a futárnak (díj 490 Ft)
 • online átutalással - online előre utalás
 • offline átutalással - a fizetési részleteket tartalmazó információkat e-mailben küldjük el önnek
 • bankkártyával - online előre fizetés
Milyen szállítási módokat választhatok?

Milyen szállítási módokat választhatok?

Szállítási módok:

 • DPD futárszolgálat
 • Csomagpont
 • elektronikus kézbesítés (elektronikus ajándékutalvány)
Mikor kapom meg a banki átutalással fizetett rendelésemet?

Mikor kapom meg a banki átutalással fizetett rendelésemet?

Az átutalással történő fizetési módnál csak akkor küldjük el a rendelést, ha az összeg már jóváírásra került a számlánkhoz. A kézbesítés ideje így akár 1-2 munkanappal is meghosszabodhat, attól függően, hogy milyen időpontban és melyik bankból teljesítette az átutalást.

A banki átutalással ellentétben a kártyás fizetés azonnali.

Mennyi a megrendelésre kapható ékszerek szállítási ideje?

Mennyi a megrendelésre kapható ékszerek szállítási ideje?

A megrendelésre kapható ékszerek szállítási ideje márkánként eltérő. A szállítási feltételeket közvetlenül az adott ékszernél találja meg, vagy érdeklődjön az Infovonalon a +36212525225 vagy az info@szofia.hu e-mail címen.

HONEYMOON karikagyűrűk - szállítás 15 munkanapon belül

BREUNING karikagyűrűk - szállítás 15 munkanapon belül

ALTAR karikagyűrűk - szállítás 4 héten belül

CUTIE gyermek ékszerek - szállítás 4-6 hét

SOFIA DIAMONDS ékszerek - szállítás 4-6 hét, egyes modelleknél 5-7 munkanap

Külföldre is küldenek ékszereket?

Külföldre is küldenek ékszereket?

Ékszereket az Európai Unió minden országába küldünk. Magyarország és Csehország esetében használja közvetlenül a webáruház CZ és HU lokalizációját. Az Európai Unió más országaiba történő megrendelésekhez használja az EU lokalizációt.

Visszaküldés, csere, reklamációk, szerviz

Mi a garancia az ékszerekre?

Mi a garancia az ékszerekre?

24 hónapos garanciát vállalunk a webáruházunkban vásárolt összes termékre. 

Bővebb információkat a Reklamáció szekcióban talál.

Mit tegyek, ha nem passzol a BREUNING karikagyűrű?

Mit tegyek, ha nem passzol a BREUNING karikagyűrű?

Mivel ezek a karikagyűrűk a Breuning vállalatnál kerülnek megrendelésre és legyártásra, méretre szabva közvetlenül az ügyfél számára, kötelező érvényű megrendelésként, nem lehet ugyanúgy eljárni a karikagyűrű cseréje vagy visszaküldése esetén, mint más áruk esetében.

Bővebb információkat talál az Általános szerződési feltételek szekcióban a Szerződéstől való elállás részben.

Mi van, ha a megrendelt ékszer mérete nem felel meg nekem?

Mi van, ha a megrendelt ékszer mérete nem felel meg nekem?

Ha nem felel meg a megrendelt ékszer mérete, a küldemény kézbesítésétől számított 30 napon belül kicserélheti. Az ilyen ékszerek visszaküldése a szállítmány kézhezvételétől számított 14 napon belül lehetséges.

Bővebb információkat talál a Visszaküldés és csere szekcióban.

Hol reklamálhatom a webáruházban vásárolt terméket?

Hol reklamálhatom a webáruházban vásárolt terméket?

Ha a tőlünk vásárolt árunál a garanciaidő alatt, azaz a vásárlástól számított 24 hónapon belül, gyári hiba merül fel, akkor a terméket a számla másolatával együtt elküldheti a következő címre:

SZOFIA
Rajka
Beke u. 4.
9224
Magyarország

Reklamáció előtt vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi küldünk Önnek futárt, aki felveszi Öntől a csomagot egy előre meghatározott napon.

Bővebb információkat a Reklamáció szekcióban talál.

Mit tegyek, ha szűk a PANDORA karkötő?

Mit tegyek, ha szűk a PANDORA karkötő?

A PANDORA karkötők a gyárból merevebben és kevésbé hajlékonyan jönnek ki. Érvényes, hogy minél hosszabb a karkötő, annál hajlékonyabb. Ha azonban elegendő helye van a charmok számára, és így két ujja vízszintesen befér a csuklója és a karkötő közé, akkor a megfelelő méretet választotta. A karkötő merevsége idővel meglazul, és a karkötő 2-4 mm-rel kissé megnyúlik.

Ha a karkötő nyomja, és nem fér be két ujja a csuklója és a karkötő közé, vagy egyszerűen csak lazább karkötőket szeret viselni, kicseréljük önnek a nem hordott és sértetlen karkötőt.

Bővebb információkat a Visszaküldés és csere szekcióban talál.

Mit takar a garancia az órákra? Mire vonatkozik és mire nem?

Mit takar a garancia az órákra? Mire vonatkozik és mire nem?

A fogyasztóvédelmi törvény értelmében 24 hónapos garanciát vállalunk a webáruházunkban vásárolt összes termékre. A garancia az óraszerkezetekre és az óraszíjak vagy az üveg egyéb gyártási hibáira terjed ki. A jótállás nem terjed ki az általános viselés, nem szakszerű manipuláció és a helytelen kezelés által okozott mechanikai sérülésekre és hibákra.

Elem

Az elem élettartama az óraszerkezettől függ, amelyben használják, az elemre vonatkozó garancia csak azt garantálja, hogy a fogyasztó a garanciális időszak alatt bármikor használhatja az elemet a csomagoláson feltüntetett lejárati időig. Használatának időtartamát azonban nem határozza meg.

Bőrszíjak

Gyártási hibának tekinthető a bőrszíj varrásának szakadása, a ragasztott részek leválása vagy a kapocs gyári hibából adódó működésképtelensége. A mindennapos viselés, vagy gondatlan kezelés miatt megkarcolt, bekoszolt, vagy egyéb módon sérült és elértéktelenedett óraszíjak nem minősülnek hibásnak. Különösen a fehér / halvány bőrszíjak esetén a hétköznapi használat jobban meglátszik, mint a sötéteken.

Felületkezelés

Az aranyozásra és semmilyen más felületkezelésre nem vonatkozik a garancia. A felületkezelés normál használat mellett lekophat, és ezt az órák gyártói nem tudják befolyásolni. A kopást számos tényező befolyásolja, ideértve az ügyfél verejtékének agresszivitása, az órák környezete, valamint az órák kezelésének módja és így tovább.

Vízállóság

A vízállóságra nincs garancia, még akkor sem, ha az óra nyomáspróbája pozitív lett. Tudomásul kell venni, hogy az órák vízállósága nem élethosszig tart, és nem minden körülmények között érvényes. A pozitív vízállósági vizsgálat csak az aktuális állapotról ad információt.

Szerviztevékenység

A fogyasztóvédelmi törvény értelmében a szerviztevékenységre 3 hónapos garancia vonatkozik. Ha azonban a szolgáltatás egy alkatrész cseréjét foglalja magában, az alkatrészre (az elemek kivételével) 24 hónapos garancia vonatkozik.


Hogyan járjak el, ha javíttatni szeretném az ékszert?

Hogyan járjak el, ha javíttatni szeretném az ékszert?

Ha garanciális javításról van szó, kövesse a Reklamáció szekcióban megadott utasításokat.

A garanciális javítások mellett garancia utáni javításokat is biztosítunk az üzleteinkben vagy a webáruházunkban vásárolt ékszerekre, valamint más eladóktól származó ékszerekre is.

Minden üzletünkben fogadjuk a megrendeléseket az ékszerek szervizelésére és tisztítására. Ha szükséges, megállapodhat kolléganőinkkel az Infovonalon a +36212525225 telefonszámon, az info@szofia.hu e-mail címen vagy a weboldalunkon található chaten keresztül, majd elküldheti ékszereit javításra vagy professzionális tisztításra a következő címre:

SZOFIA
Rajka
Beke u. 4.
9224
Magyarország

Hogyan járjak el, ha ki akarom tisztíttatni az ékszereket?

Hogyan járjak el, ha ki akarom tisztíttatni az ékszereket?

Minden üzletünkben fogadjuk a megrendeléseket az ékszerek szervizelésére és tisztítására. Ha szükséges, megállapodhat kolléganőinkkel az Infovonalon a +36212525225 telefonszámon, az info@szofia.hu e-mail címen vagy a weboldalunkon található chaten keresztül, majd elküldheti ékszereit javításra vagy professzionális tisztításra a következő címre:

SZOFIA
Rajka
Beke u. 4.
9224
Magyarország

Hogyan csomagoljam be az ékszert, amelyet el akarok küldeni önöknek?

Hogyan csomagoljam be az ékszert, amelyet el akarok küldeni önöknek?

A legjobb, ha az elküldendő ékszert egy masszívabb dobozba csomagolja, amely megvédi az ékszert a szállítás során bekövetkező esetleges sérülésektől. Ezt követően azt javasoljuk, hogy helyezze az ékszerdobozt egy légpárnás borítékba a visszaküldési címmel.

Hogyan küldhetem el az ékszert, amelyet vissza akarok küldeni, cserélni vagy reklamálni?

Hogyan küldhetem el az ékszert, amelyet vissza akarok küldeni, cserélni vagy reklamálni?

A megfelelően becsomagolt ékszert postán küldje, biztosított (értéknyilvánított) levélként a következő címre:

SZOFIA
Rajka
Beke u. 4.
9224
Magyarország

Bővebb információkat a Visszaküldés és csere vagy Reklamáció szekcióban talál.

Az ékszerekről

Milyen anyagból készülnek az ékszereik?

Milyen anyagból készülnek az ékszereik?

Az általunk kínált ékszerek döntő többsége 925/1000 finomságú ezüstből vagy 585/1000 finomságú aranyból (14 kt.) készül. Az ékszer anyaga minden modellnél megtalálható. Minden ékszer fémjelzéssel és felelősségjelzéssel van ellátva a fémjelzésekről és nemesfémek vizsgálatáról szóló Tt. 10/2004. sz. törvény szerint a hatályos olvasatban. 

Ezüst és arany mellett acélból, bőrből, textilből és természetes kövekből készült ékszereket is kínálunk.

Az ékszerei tartalmaznak nikkelt?

Az ékszerei tartalmaznak nikkelt?

Az ékszereink nem tartalmaznak nikkelt. Az ezüst finomságát és eredetiségét, valamint a nikkeltartalmat Szlovákiában a Szlovák Köztársaság Fémjelzési hivatala ellenőrzi, amely minden 2 g-nál nagyobb súlyú ékszert fémjelzéssel lát el.

Az ezüst ékszerek ródiummal vannak bevonva?

Az ezüst ékszerek ródiummal vannak bevonva?

Ezüst ékszereink döntő többségét platinafém ródium felületkezeléssel rendelkezik, ami megvédi az oxidációtól és garantálja a magas fényességet. Kínálatunkban azonban nem ródiumozott ékszereket talál. A felületkezeléssel kapcsolatos információk az egyes ékszerek leírásában találhatók.

Honnan tudhatom, hogy a kapott ékszerek valóban eredetiek?

Honnan tudhatom, hogy a kapott ékszerek valóban eredetiek?

Az ékszerek eredetiségéről az üzleteinkben és az egyes márkák hivatalos honlapjain győződhet meg, ahol a termékek meg vannak jelenítve. Ha azonban továbbra is kétségei vannak az eredetiséggel kapcsolatban, visszaküldheti nekünk az ékszereket, és mi visszatérítjük a pénzét.

Lehet gravíroztatni az ezüst ékszerekbe?

Lehet gravíroztatni az ezüst ékszerekbe?

Igen, a gravírozás szinte minden olyan ékszerbe lehetséges, amelyen elég nagy szabad terület van a kívánt motívumhoz. A gravírozás részleteiről e-mailben kell egyeztetni az info@szofia.hu e-mail címen vagy az Infovonalon a +36212525225 telefonszámon.

A BREUNING, ALTAR és HONEY MOON karikagyűrűkbe a gravírozást a gyártó biztosítja.

Hol választhatom ki a betűtípust a BREUNING karikagyűrűk gravírozásakor?

Hol választhatom ki a betűtípust a BREUNING karikagyűrűk gravírozásakor?

A betűtípust minden karikagyűrűnél megtalálja a képeken. A táblázat 5 típusú gravírozható betűtípust és 8 szimbólumot tartalmaz, amelyek belegravírozhatók a karikagyűrűkbe. Szabadon kombinálhatja a betűtípust szimbólumokkal. Legfeljebb 25 karakter, szóközökkel együtt.

Hogyan határozom meg a PANDORA karkötő méretét?

Hogyan határozom meg a PANDORA karkötő méretét?

A PANDORA karkötő méretét könnyedén meghatározhatja a Méret kiválasztása szekcióban található utasításoknak megfelelően.

Hogyan válasszam ki a megfelelő méretű gyűrűt?

Hogyan válasszam ki a megfelelő méretű gyűrűt?

A gyűrű méretét könnyedén meghatározhatja a Méret kiválasztása szekcióban található utasításoknak megfelelően.

A PANDORA kollekciók kompatibilisek egymással?

A PANDORA kollekciók kompatibilisek egymással?

A PANDORA kínálatában 3 alap karkötő kollekció szerepel. Mindegyiknek megvannak a maga speciális charmjai, és nem kompatibilisek egymással.

Moments - klasszikus vastagabb kerek karkötő

Me - finomabb és vékonyabb kerek karkötő

Reflexions - szélesebb és laposabb karkötő

A negyedik típus a karkötő/karperec önmagában, amelyekhez nem adnak hozzá charmokat.

Mi a különbség a PANDORA klip és spacer között?

Mi a különbség a PANDORA klip és spacer között?

klip a dekorációs funkció mellett praktikus funkcióval is rendelkezik. Ez egy charm, amely kinyitható és a karkötő kliphelyére (menetére) rögzíthető (ha a karkötő tartalmazza). A meneten lévő klip a helyén marad, és nem mozog. Ennek köszönhetően feloszthatja karkötőjét olyan részekre, amelyekben a charmok szabadon mozoghatnak. A klipet a kliphelyen kívül is rögzíteni lehet a karkötőhöz, de itt két kliphely között fog mozogni.

A szilikonos klip kinyitható és a karkötőre pattintható (a kliphelyen/meneten kívül). A szilikon betétnek köszönhetően a klip a helyén marad, és nem mozog. Ezért ideális bőr és merev karperecekhez vagy menet kliphely karkötőkhöz.

spacer optikailag elválasztja a többi charmot, és egyensúlyt kölcsönöz a karkötőnek. Nem marad a helyén, mint a klip, hanem mozog, mint egy klasszikus charm. Kivételt képeznek a Me kollekció spacerei, amelyek a szilikon betétnek köszönhetően a helyükön maradnak.

A karórákról

Mi a különbség a mechanikus, az automata és a kvarc karórák között?

Mi a különbség a mechanikus, az automata és a kvarc karórák között?

A mechanikus karórát nem elem táplálja. A felhúzott rugóból nyerik az energiát, amelyet mechanikusan kell felhúzni, leggyakrabban az óra koronájának segítségével, körülbelül 24 órás időközönként.

Az automatikus karórák a mechanikus karórák újabb megfelelői. Ugyancsak nem az elemet használják, hanem a rugó energiáját. Rendszeres viselésük esetén azonban nem igényelnek mindennapos felhúzást. Mozgatható, mérősúllyal ellátott rotorral vannak felszerelve, amely ezt a felhúzást automatikusan végrehajtja a kéz mozgásával.

kvarc karóra óraművét elem hajtja.

Mennyi az elem élettartama?

Mennyi az elem élettartama?

Az elem élettartama nem határozható meg pontosan. Közvetlenül arányos az általa meghajtott óraszerkezet fogyasztásával. Az egyszerű óraszerkezetek, amelyek csak az időt mutatják, kevesebb energiát fogyasztanak, mint a különféle funkciókkal (stopper, iránytű stb.) felszerelt óraszerkezetek. Az elem élettartamát ezen funkciók gyakoriságának felhasználása is meghatározza.

Kisebb és nagyobb kapacitással rendelkező elemek is léteznek. Az élettartamuk hosszában a márka minősége és a óramű tisztasága is szerepet játszik. Még akkor is, ha soha nem viselte az órát, figyelembe kell venni, hogy az óramű részei fémből készülnek. Az egyes fogaskerekek forgatásával mikroszkopikus porszemcsék képződnek, amelyek a megtelepednek az óra szerkezetében. Minél öregebb az óra, annál jobban el van tömődve, és annál sűrűbb az olaj. Az óraszerkezetben nagyobb súrlódás keletkezik, és több energiára van szükség az óra meghajtásához, ami felgyorsítja az elem lemerülését. Ebből az okból kifolyólag az elemre nem vonatkozik a jótállás, mivel nem tudjuk befolyásolni annak élettartamát. Optimális esetben az elemnek 1-2 évig kell kitartania az órában.

Hogyan kell beállítani az időt a karórán?

Hogyan kell beállítani az időt a karórán?

A legtöbb óra koronával van ellátva (a karóra oldalán egy elforgatható mechanizmussal lehet beállítani az időt), ami az óraszerkezet típusától függően több helyzetbe is átállítható.

Ha az óra nem jelez dátumot, a korona csak egyféle pozícióba állítható. Húzza ki a koronát, amennyire csak lehetséges, és forgassa el, majd az óramutatók helyzetét a megfelelő időre állítsa be.

Ha az óra dátumot is jelez, akkor a koronát két pozícióban lehet beállítani. Az első helyzetben (kissé húzza ki) a korona elforgatásával beállíthatja a dátumot. Ha véletlenül néhány számmal elforgatta a megfelelő dátumot, nyugodtan tekerje tovább, mivel a dátumkoszorú 31 számot tartalmaz, amelyek egymás után ismétlődnek. A korona második helyzetbe való kihúzásával (ha teljesen kihúzza) és elfordításával beállíthatja az óramutatók helyzetét a pontos idő megjelenítéséhez.


Ha a dátum ebéd körül vált, és nem éjszaka, állítsa át az időt 12 órával előre.

Mit tegyek, ha eltört az óra üvege?

Mit tegyek, ha eltört az óra üvege?

Ha véletlenül sikerült betörnie az üveget, akkor a lehető leghamarabb húzza ki a koronát (az időbeállító mechanizmust), amennyire csak lehet. Ebben a helyzetben a mutatók megállnak. Ez megakadályozza, hogy az óramutatók beszoruljanak a törött üvegbe, és megakadályozza, hogy az óramutatók tönkremenjenek vagy azok meghajlását, illetve az óramű fogaskerekeinek deformálódását.

A zafír üveg tényleg megkarcolhatatlan?

A zafír üveg tényleg megkarcolhatatlan?

A zafír a keménységi skálán 9-es, tehát rögtön a legkeményebb gyémánt után következik. Megkarcolható, egy ugyanolyan kemény, vagy tőle keményebb anyaggal. Ugyanilyen kemény anyagból – a korundból, a csiszolópapír szemcséit készítik. Éppen ezzel a papírral való csiszolás során akaratlanul is érintkezhetnek a korundszemcsék a zafír üveggel.

Legtöbb esetben azonban nem a zafír karcolódik meg, hanem az antireflexiós bevonat. Az antireflexiós bevonat, amellyel az éles, erős fény elnyelése miatt vonják be a zafír üveg felszínét, nem olyan kemény, mint maga a zafír.

Az automata, vagy a kvarc karórák jobbak?

Az automata, vagy a kvarc karórák jobbak?

Erre a kérdésre mindenkinek saját magának kell eldöntenie a választ. Döntő faktornak számít az ár, a következetesebb és igényesebb ápolás, a pontosság, a másik oldalon pedig annak tartós értéke, presztízse, és a hosszú távú minősége.

Úgy tűnhet, hogy egy automatikus karóra birtoklásával sok pénzt takaríthat meg az elemcserén. Az automatikus mechanikus óraműnek azonban rendszeres időközönként, körülbelül 6-7 évente, általános szervizelésre van szüksége (szétszerelés, tisztítás és új olajjal történő megkenés). Ez a művelet nem egyszerű, ezért az ára több száz euró körül mozog. A kvarc óraműveket 1-3 évente cserélni kell, az óramű típusától és életkorától függően. Az elemcsere és a kvarc óraszerkezet esetleges javításainak ára olcsóbb, mint a mechanikus és automatikus órák esetében.

Még a világ legjobb vagy legdrágább automata órái sem felelnek meg a kvarc szerkezet pontosságának.

Miért olyan lenyűgözőek az automatikus órák? Automatikus felhúzással a klasszikus óragyártás szegmensébe helyezik őket. A klasszikus óraszerkezet az egyik legcsodálatosabb találmány, a klasszikus mechanikus óra pedig egy kis csoda és műalkotás.

Az automatikus órák előnyei:

- a felhasznált anyagok nagyobb értéke

- megfelelő gondoskodással több mint száz évig működhetnek

- nagyobb presztízs

- az óra értékének megőrzése

Vízállóság – mit jelentenek az egyes jelzések?

Vízállóság – mit jelentenek az egyes jelzések?

A méterben történő jelölés nem jelenti azt a tényleges mélységet, amelybe merülhet. Néha ez félrevezető lehet, sokan azt gondolják, hogy az "50M" feliratú óra valóban 50 méter mélyre merülhet a víz alatt. De ez nem így van!

A vízállóságnak nincs univerzális egysége. Legtöbbször az órákon a jelzések meg lehetnek adva méterben, a vízoszlop jelölésének magasságában (M, ft), atmoszférában és bárban (ATM, BAR), tehát a nyomás mértékegységeiben. Ugyanis a nyomás az, amely a víz bejutásáért felelős az óra belsejébe.

Az óra vonatkozásában a "vízhatlan" (waterproof) megjelölés nem felel meg a valóságnak. Még a legjobb búvárórák sem minden körülmények között vízhatlanok.

A vízhatlanság nem tart örökké, és nem működik minden körülmények között !

 

vodeodolnost