Az ékszerek karbantartása

Sofia_udrzba-sperkov

A ruhák és cipők ápolása mellett ne feledkezzen meg az ékszerek karbantartásáról sem. Minél jobban fogja őket ápolni, annál hosszabb ideig fogják önt boldoggá tenni. Ebben a cikkben gyakorlati tanácsokat és tippeket talál az ékszerek tárolásához és kezeléséhez.

Megfelelő tárolás

Az ékszereket száraz helyen, közvetlen napfénytől védve tárolja. Ideális esetben egy ékszerdobozban, ahol minden ékszernek megvan a maga helye, és véletlenül sem károsítják egymást. Az ékszerek hosszú távú tárolásához a zárható műanyag tasakokat javasoljuk, amelyek megakadályozzák a levegő bejutását.

A gyöngysorokat ne akassza fel, hanem helyezze azokat egy sima felületre, hogy az a szál, amelyre a gyöngyök fel vannak fűzve, ne húzódjon ki. A gyöngyöket nem szabad közvetlen napfényen, magas hőmérsékletű helyiségekben vagy rendkívül száraz környezetben tárolni. A legjobb, ha ékszerdobozban tárolja őket, hogy más fém ékszerek ne tegyenek kárt bennük.

Sofia-sperkovnica

Sofia-sperkovnica

Mikor kell elrakni az ékszereket

A legegyszerűbb szabály, amelyet javasolunk, hogy az ékszert utoljára helyezze fel, mielőtt elhagyja a házat, és amikor visszatér, először azt vegye le. Hosszabb ideig fényesek, és a kövek ragyogóak lesznek.

Ha medencébe, szaunázni, tengerhez, masszázsra vagy termálfürdőbe megy, javasoljuk, hogy vegyen le minden ezüst ékszert, de a gyöngyökkel és a drágakövekkel ellátott arany ékszereket is. Kerülje az olyan vegyi anyagokkal és tisztítószerekkel való érintkezést, amelyek felgyorsítják az ezüst oxidációját vagy károsíthatják az ékszereket. A kertben végzett munka során is tegye el a gyűrűt és karkötőt.

A gyöngy felülete érzékeny és törékeny. A nem megfelelő kezelés károsíthatja vagy lepergetheti a gyöngyház rétegét, esetleg a fényesség elvesztését okozhatja. A gyöngyök esetében különösen igaz az, hogy ez az utolsó dolog, amivel feldíszíti magát, mielőtt elhagyná a házat, tehát csak az összes kozmetikum és parfüm felvitele után vegye fel. A bőrön való viselés azonban előnyös számukra, mert szeretik a nedvességet.


Tisztítás és karbantartás

A felületkezelt ékszereket, vagyis a ródiumozott vagy aranyozott ékszerek optikai mikroszálas kendővel vagy finom pamutszövettel csiszolhatók. Ne használjon ezüstoldatokat bevonatos és patinás ékszereken, amelyek károsíthatják a patinájukat. A nem ródiummal bevont ezüst és arany ékszereket erre a célra tervezett oldatokkal tisztíthatja, vagy speciális átitatott tisztító kendővel fényesítheti.

Roztok-na-cistenieHandricky-na-cisteniePandora-cistiaci-setPandora-handricka-na-cistenie


Inkább kerülje az otthoni "bevált" tanácsokat, hogy elkerülje az ékszerek esetleges károsodását. Ha azonban továbbra is az otthon található termékekkel akarja megtisztítani az ékszereket, javasoljuk a szappanos vízben való gyengéd fürdőt, ami után alaposan öblítse le és szárítsa meg az ékszereket.


Gyöngy ápolása

A gyöngy nem érintkezhet tisztítószerekkel, alkohollal, ecettel, gyümölcslevekkel és hasonlókkal. Megtisztíthatja őket közvetlenül gyöngyökhöz szánt speciális oldattal vagy szappanos vízbe áztatott puha, tiszta szivaccsal. Könnyedén helyezze a szivacsot az egyes gyöngyökre, soha ne súrolja őket. A gyöngysor eltörése esetén javasoljuk, hogy a gyöngyök átfűzését szakértők kezére bízzák.

Perlovy-setRoztok-na-cistenie

Ha a ródiumréteg megsérül, az ékszert újra be lehet vonni ródiummal. Az ékszerek mechanikusan megterhelt részeit, mint például a kövek elhelyezését ajánlatos ellenőrizni, esetleg egy aranyművessel beállíttatni vagy megjavíttatni. Javasoljuk, hogy a ródiummal bevont ékszereket időről időre szakszerűen tisztíttassa meg ultrahanggal, ami a finom szennyeződéseket is eltávolítja. Az ultrahangos ékszertisztítás azonban nem alkalmas természetes drágakövekkel ellátott ékszerekre. Jobb, ha az erősen szennyezett vagy oxidált ékszerek tisztítását szakértőkre bízzák. Örömmel szakszerűen megtisztítjuk vagy megjavítjuk önnek az ékszereinket.

 

Minden üzletünkben tanácsot adunk a karbantartással kapcsolatban, de az Infovonalon és az online cseten keresztül is.

Ékszerműhelyünk szolgáltatásait is igénybe veheti. Az összes üzletünkben megrendelheti az ékszerek szervizelését és tisztítását. Ha szükséges, megegyezhet kollégáinkkal az Infonovalon vagy cseten keresztül, majd elküldheti ékszereit javításra vagy szakmai tisztításra a következő címre:

SZOFIA
Rajka
Beke u. 4.
9224
Magyarország